top of page



VEZİRKÖPRÜ'YE TARIMA DAYALI OSB TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ.


Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Belesiye Kültür Merkezinde Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Vezirköprü kaymakamı Kudret Kurnaz, Vezirköprü Belediye Başkanı İ. Sadık Edis Vezirköprü Belediye Başkan Yardımcısı Salih Sefacı, tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Deniz Oruç, Vezirköprü Sanayi Odası Başkanı Kadri Fişekçi, Vezirköprü Ziraat Odası Başkanı Arslan Kaya katıldı.

Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ''Kamu tüzel kişi/kişilerince kurulan; tarım ve sanayi sektörünün entegrasyonunu sağlamaya yönelik tarıma dayalı sanayi girdisini oluşturan bitkisel ve hayvansal üretimin ve bunların işlenmesine yönelik sanayi tesislerinin yer aldığı mal ve hizmet üretim bölgesini ifade eder''.

Vezirköprü'de kurulması planan Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) proje ile ilgili bildilendirme toplantısında yatırımcılara yönelik projenin kurulacağı bölge, kapasitesi, donanımı ile ilgili sunum yapıldı. Toplantıda yer alan yatırımcı adaylarının sorularına da yer verildi.


Vezirköprü Kaymakamı Kudret Kurnaz İlçemize Hayırlı Olmasını Diliyorum


Vezirköprü Kaymakamı Kudret Kurnaz konuşmasında ''daha önce TDİOSB ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapmıştık, biz demiştik ki Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte hareket ediyoruz. Proje dosyamızı hazırlamadan önce uygulamayı adım adım yapıyoruz, uygun bulunduktan sonra bir sonraki adımı atıyoruz. Yer tespiti için arkadaşlar daha önce ilçemize gelmişlerdi. Yeri uygun buldular ve akabinde bizler bir de sektör temsilcileri ile görüşelim yarın oraya OSB kurulduğu takdirde yatırım yapılır mı yapılmaz mı ya da biz kurarız orası boş kalır mı kalmaz mı bunun tespiti besicilerimizin fikirlerini nabzını ölçmek için buraya sektör temsilcileri toplantısı yapmaya geleceklerini söylemişlerdi. 7 Eylül gibi planlamıştık fakat bu pandemi süreci bizim yaptığımız işleri sürekli engelleyebiliyor erteliyor. Katılımlarınız için teşekkür ediyorum hayırlı olmasını diliyorum'' dedi.



Vezirköprü Belediye Başkanı İ. Sadık Edis Besi Bölgesinin Vezirköprü İçin Çok Önemli


Konu ile ilgili Vezirköprü Kaymakamı Kudret Kurnaz'ın ardından Vezirköprü Belediye Başkanı İ. Sadık Edis söz aldı. Başkan Edis konuşmasında '' toplantımızın konusu bu gün besi bölgesi bizim için tarım ve hayvancılık önemli Samsun bölgesinde yüz ölçümü olarak en büyük ilçeyiz tarım arazisi olarak 525 000 dönüm tarım arazimiz var. Veterinerlik fakültesinden destek almak üzere harekete geçtik hocaları çağırıyoruz çok kısa zaman sonra onlarda aramızda olacak. Tarımda sulama alanlarını çoğaltmaya çalışıyoruz 350 000 dönüm arazimiz sulanıyor'' ifadelerine yer verdi. Başkan Edis konuşmasında galericiler sitesi ile ilgili de konuşarak yeni çıkan araç alım satım yasasına göre artık bu işlerin masaya bir telefon koyarak yapılamayacağını söyledi. Başkan Edis ayrıca hiç bir galericiyi bu konuda madur etmediklerini ruhsat isteyenler olduğunu dile getirdi. Ruhsat isteyenlerin galericiler sitesinin açılmasını beklemeleri gerektiğini ve ''bu yılbaşına inşallah bitecek'' dedi. Çıkan yasaların artık belli bir statü ile uygulandığını söyleyen başkan Edis besi bölgesinin Vezirköprü için çok önemli olduğunu söyledi.


Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Deniz Oruç

''1000 Dekarlık Alana Besi Şehri Kuracağız''


Vezirköprü belediye Başkanı İ. Sadık Edis'in konuşmasının ardından tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Deniz Oruç söz alarak konuşmasında '' sayın bakanımız Dr. Bekir Pakdemir'in selamını getirdim. Biz buraya ön bilgilendirme için geldik. Biz buraya bir şehir kuracağız. 1000 dekarlık bir alanda içinde en az 100 adet besi parselleri olan içinde biyogaz tesisi, et entegre tesisi, yem fabrikası, kreşi okulu camisi olan bir tesis kuracağız. Bu tesisi yaparkende burada besi yapacağız. 1000 kişiye istihdam sağlayacağız. Bizim burda amacımız hayvansal üretimi geliştirmek, desteklemek, ürünleri paketlemek, işlenmesini sağlayamak, soğuk hava tesisi, et entegre tesisi, gerekirse buraya bir meslek yüksek okulu yapmayı da teklif edeceğiz. Biyogaz enerji tesisi ile katı atıklardan Vezirköprü elektrik enerjisi üretecek. Sektörün nabzını tututarak görüşlerimizi sayın bakanımıza ileteceğiz buna sayın bakanımız karar verecek. TDİOSB yer seçimi kesinleşerek tüzel kişilik kazandırılacak yani burada Vezirköprü Belediyesi, Esnaf ve sanakarlar odası, Ziraat odası, Büyükşehir Belediyesi, Samsun Valiliği ve katmak istediğiniz kurum ve kuruluşlar olacak'' dedi. Projenin detayları ile ilgili de bilgiler veren tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Deniz Oruç katılımcıların sorularına da yer verdi.



Toplantıda Tarıma Dayalı Sanayi Mi? Organize Sanayi Mi? Gerginliği


Vezirköprü Sanayi Odası Başkanı Kadri Fişekçi söz alarak projenin yapılacağı bölge ile ilgili hastaneye yakınlık mesafesi ve o bölgedeki diğer yerleşim alanlarına yönelik bir koku yayılabileceği konusunda soruslarını iletti. Ayrıca Vezirköprü Sanayi Odası Başkanı Kadri Fişekçi ''Organize Sanayi Bölgesi için 6 yıl uğraştık Cumhurbaşkanlığı imzaladı Tarım bakanlığı imzaladı şimdi şunu soruyorum 10 tl kazanmak mı önemli 1 tl kazanmak mı önemli. Ben sanayide 10 tl kazanırım. Hayvancılıkta yatırımda 1 tl kazanırım. Cep telefonu üreterek 1 tır hayvan satın alırsınız. Tabi hayvancılık ta önemli olmasın demiyoruz. Bafra Kavak Havza Merzifon Suluova Çarşamba hepsi organize sanayi bölgesini halletti teşviklerden faydalanıyor. Vezirköprü faydalanamıyor çünkü organize sanayi bölgesi yok. Vezirköprü niye kalkınmasın? Vezirköprü2nün bence öncelikle organize sanayi bölgesine ihtiyacı var. Biz bu roje için 6 sene uğraştık Tarım Bakanlığı uygun görülmemiştir diyor. Bu böylece kesilip atılamaz. Havza nasıl aldıysa biz de almamız lazım. Nasıl Merzifon tarım alanlarına organize sanayi kuruyorsa bizim de kurmamız lazım. Vezirköprü de sanayi olmasın mı?'' ifadelerine yer verdi.





Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page