top of page

DSİ 7. Bölge müdürlüğü Bafra ovasından sonra şimdide Vezirköprü ilçesinde Damla sulama yöntemiyle Çeltik üretimi projesi başlatacak. 2021 yılında Vezirköprü'de başlatılacak proje için Vezirköprü Sulama Birliği ön hazırlık çalışmalarına şimdiden başladığı bildirildi.

2018 yılında başlanan damla sulama çeltik üretimi projesi ile geçtiğimiz eylül ayında Bafra'da ilk hasadın yapılmasıyla Bafra Ovası’nda 134 bin dekar alanda çeltik hasadında 1 milyon ton çeltik elde edildi. Çeltik üreticiliğinde Türkiye’de ikinci sırada bulunan Bafra’da 49 kırsal mahallede 2 bin 230 çiftçi çeltik yetiştiriciliği yapıyor. Hasattan elde edilen çeltikten 550 bin ton pirinç elde edildi. Bin 47 dekarlık bir alanda uygulanan proje ile sudan yüzde 75 oranında tasarruf sağlanırken, üründe ise daha fazla verim elde edildiği bildirildi.

Proje kapsamında damla sulama yöntemi ile çeltik yetiştiriciliği yapmak isteyen çiftçilerimizin tamamının tohumluk talepleri karşılandığı 1 dekar için yaklaşık 3 bin 600-3 bin 900 milimetre su kullanılarak dekardan 950 kilogram çeltik elde edilirken damla sulama ile 900-1000 milimetre su kullanılarak 900 kilogram çeltik elde edildiği öğrenildi.

Samsun Valisi Dr. Zülkif Dağlı ise damla sulama yönteminin önemine dikkat çekerek, "Şu anda verimli topraklar üzerindeyiz. Samsun bereketli toprakların yoğun olarak bulunduğu iki önemli ovamızı barındıran gerçekten tam bir tarım şehridir. Bunun yanında çalışkan çiftçilerimiz var. Son yıllarda Tarım ve Orman Bakanlığımızın daha aktif olduğunu hep birlikte müşahede ediyoruz. IPARD adı altında Avrupa Birliğinden kaynaklı kırsal kalkınma desteklerinin ilimizde çok güzel bir şekilde yararlanıldığı ve yerini bulduğunu genel olarak gözlemliyoruz. Tabii, bugün asıl konumuzu teşkil eden damla sistemleri dediğimiz diğer tarımsal alanlarda da yaklaşık 20 yıldır kullanılan ancak pirinç üzerine son 2 yıldır denenen ve başarılı bir şekilde sonuçlar veren bir sistemdir. Çok önemli bir yeniliktir. Bu manada suda yüzde 75 oranında bir tasarruf sağlanması, verimlilikte olan artış, toprağın daha sonra ikinci bir ürüne kullanılabilir olması çok önemli bir artıdır. Devrim niteliğinde bir yeniliktir. Bafra tarımın bilinçli ve nitelikli olduğu bir ilçedir. Kurumlarımız her zaman çiftçimizin arkasındadır" şeklinde konuştu.


Kommentare


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page