top of page



Turistik ve Arkeolojik Değerlerimizin Önemi

Bir çok şehir ve yerleşim yerleri gibi, ilçemiz olarak biz de turistik ve arkeolojik tarihi değerler, yapılar ve eserler bazında bir çok değere sahip bir ilçeyiz.


Bizim de diğer ilçeler gibi turistik, arkeolojik, birçok değere sahip olduğumuz aşikârdır. Bize düşen görev bunları korumak, kollamak, tanıtmak ve ilgi odağı yapmaktır. Bizim için sıradan görünen şeyler, başkaları için olağanüstü görülmektedir. Bazen insanlar, sahip olduklarının farkına varmayıp değerini bilmezler. Çünkü ona sahiptirler. Bu yüzden biz de o insanlar gibi olmayalım. Sahip olduğumuz bu değerlere sahip çıkalım. Dün gerçekleştirmiş olduğumuz bir ziyarette, sizler için Esenköy'e gittik. Esenköy'de yer alan tarihi Kral Kaya mezarlığını görüntüledik. Tüm ihtişamı ile tarihler öncesinden gelen bu yapı, eminim ki bizim gibi birçok meraklının ilgi odağı haline gelecektir.


Çağlar öncesinden gelmiş, bugünlere yıkılmadan ayakta durabilmiş, kendini koruyabilmiş ve tarihin izlerini üzerinde hala barındırıyor bir halde Esenköy'de yaşamaya devam ediyor. Bölgenin vermiş olduğu mistik hava ile içiniz ferahlıyor, adeta deşarj oluyorsunuz. Bölgedeki toprak kokusu içinize dolan en güzel nefes oluyor. Burada huzur buluyorsunuz.

Antik tarihi yapılar geçmişin izlerini barındırdığı için böyle yerleri ziyaret ettiğinizde, siz de kendinizi o yıllarda, o tarihlerde o insanlarla birlikte yaşıyormuş gibi hissediyorsunuz. Hayal gücünüz bir anda parlıyor ve hayal gücünüzün size katmış olduğu hayalinizde canlandırdığınız o sahnelerde buluyorsunuz kendinizi.


Böyle değerlere sahip çıkarken bunların tanıtımı konusunda da çalışmalar yapmalıyız. Etraflarını çevre düzenlemelerini oraya gelebilecek ziyaretçilerin zorluk yaşamadan ziyaretlerini gerçekleştirecekleri duruma getirmeliyiz. Mevsimsel değişikliklerini takip edip, tahmin edip, ona göre düzenlemeler yapılmalıdır. Örneğin, dün biz oraya çekim yapmak için gittiğimizde yol güzergahı gayet iyi idi fakat, önüne gelip aracı park ettikten sonra, kaya mezarın yanına gitmek için tarladan geçmek durumunda kaldık. Patika taşlı bir yolun o bölgeye yapılması uygun olur diye düşündük. Hem yağmurun toprağı ıslatarak çamur haline gelmesinden de korumuş oluruz oraya çıkan patika yolunu ve ziyaretçilerini.

Ziyaretçilerin ilçemize geldiğinde, nereye götürelim ya da nereye gidelim, gibi sorular sorduğunda onlara bu tip yerleri tavsiye edelim.

Her an hazır tutalım. Bu tip yerleri ilçemizin turizmine katmaya devam edelim. Bizler gönüllü olarak bu tip yerleri zaman içinde ziyaret edip tanıtmaya ve durumları ile ilgili notlar alıp paylaşmaya devam edeceğiz. Amaç ilçenin sürdürülebilir kontrollü ve düzenli bir turistik değerler bütünlüğünün oluşumunu sağlamaya katkı göstermek.

Geleceğe taşıyabileceğimiz bakımlı ve turistik yönden verimli eserler için onları koruyalım. Mustafa Bektaş Altay



Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page