top of page

Osmanlı Rusya savaşı sırasında saklanan bal küpü savaş sırası boyunca hayatta kalmayı başardılar.



Savaşı sırasında köylerini terk etmek zorunda kalan ve daha sonra geri dönen köylülerin sakladıkları küp, dört kuşak boyunca korunuyor. Dedelerinin küpün içindeki ballı yiyerek yaşama tutunduklarını belirten köylüleri tarihi küpe gözü gibi bakıyor.


Hikaye Artvin'in Taşlıca köyünde 93 harbi döneminde geçtiği bildiriliyor. Taşlıca'da yaşayan köylüler harp sırasında köylerini terk etmek zorunda kaldılar. Belki geri döneriz diye düşündükleri için içine bal doldurdukları büyük küpü bir mağaraya sakladılar. Bir yıl kadar bir süre sonra köylerine geri dönen halk köylerini perişan halde buldu. Dolayısı ile köyde taş taş üstünde kalmadığı için yiyecek hiç bir şeyleri de yoktu. Tek bir şey vardı. O da mağaraya sakladıkları bal küpü. Açlıktan o bal küpü sayesinde kurtulmuşlardı. Tam 4 kuşaktır o bal küpünün dededen toruna aynı gelenekle saklandığı bu günde hala o küpün korunduğu söylenmekte. Taşlıca Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin arıcılık ve bal üretimi ile ilgili yapılan çalışma sırasında rastlantı sonucu bulunan bal küpü için, tarihi niteliği taşıdığı gerekçesiyle çalışmalar başlatıldı. Köyde asırlardır bal üreticiliği yapıldı küp sayesinde kanıtlanmış oldu."Küp bölgede arıcılığın asrılardır yapıldığını kanıtlıyor"


Kooperatifin fahri danışmanlığını yapan Yaşar Kars tarafından yapılan çalışma sırasında ortaya çıkan tarihi küp ve hikayesi, bölgede bal üretiminin yaşam içerisindeki önemli yeri belirtiliyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Kars," Taşlıca köyünde bulunan mahallelerde, 40-85 yaş aralığında olan değişik kişilerle birebir yapılan görüşmelerde, 5-6 kuşak öncesinden arıcılığın yapıldığı, alınan bilgiler doğrultusunda görülmekte. Bu duruma göre, bölgede arıcılığın bilinen geçmişinin 250-300 yıllık tarihe sahip olduğu ortaya çıkıyor. Küp ise hikayesiyle bölgede ki aracılığın asırlardır yapıldığını kanıtlıyor" dedi.

Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page