top of page

Samsun'da, Valilik toplantı salonunda, Vezirköprü Karma Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) Tanıtım Toplantısı yapıldı ve OSB'nin talep toplama işlemi resmen başlatılmış oldu.

Vezirköprü Karma Organize Sanayi'nin 1500 dönümlük alanında, 5 bin kişinin istihdam edilmesi hedefleniyor.


Kuruluşu tamamlanan ve bugün tanıtımını gerçekleşen Vezirköprü Karma OSB ile birlikte 8'i sanayi ve 1'i de Tarıma Dayalı İhtisas (TDİ) olmak üzere 9 organize sanayi bölgesine sahip olan Samsun'da, Vezirköprü Karma OSB'nin tanıtımı ile ilgili Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, önemli açıklamalarda bulundu.



"Karma OSB'de ağaç ve kenevir ürünleri ana eksenlerimizi oluşturacak"

Karma OSB'de ağaç ürünleri ve kenevir ürünleri gibi katma değeri yüksek ürünlerin işleneceğini ifade eden Zülkif Dağlı, "Vezirköprü Karma OSB'ye bugün "Bismillah" diyerek tanıtımını başlattık. İlimize ve ülkemize hayırlı olsun. Vezirköprü'de böyle bir ihtiyaç hissediliyordu. İlçede özellikle ağaç endüstrisinde bir talep vardı. Bunların önünü açmak durumundayız. Kenevir ile ilgili sanayinin gelişmekte olduğunu ve yeni taleplerin olduğunu biliyoruz. İlçe içi ve dışından ekstra talepler de gelecek. Ağaç ürünleri ve kenevir ana eksenlerimizi oluşturuyor. Bunun üzerinden yürürsek Vezirköprü için katma değeri yüksek bir sanayiye ulaşmış oluruz. Burası sorunsuz bir alan. 2B'den çıkarttık ve yolları da tamamlandı. OSB'nin açılışını yapmadan yolunu yaptık" dedi.





· Samsun kara, hava, deniz ve demir yolu gibi dört ulaşım ağının bir arada bulunduğu konumu, gelişmiş altyapısı ve bereketli topraklarıyla Karadeniz Bölgesi'nin en gelişmiş kentidir.


· Sahip olduğu avantaj ve sunduğu imkanlarla bölgenin sanayi ve tarım alanında üretim, ticaret ve cazibe merkezi konumundadır.


· OSB’leri, Sanayi Siteleri, Serbest Bölgesi, Lojistik Merkezi, Teknopark ve Ar-Ge Merkezleri, büyük firmaları ve limanlarıyla adeta bölgenin sanayi başkentidir.


· İlimiz, kuruluşu tamamlanan ve bugün tanıtımını gerçekleştirdiğimiz Vezirköprü Karma OSB ile birlikte 8’i sanayi ve 1’i de Tarıma Dayalı İhtisas (TDİ) olmak üzere 9 Organize Sanayi Bölgesine sahiptir.


· Büyüyen ekonomisi, genç ve yetenekli iş gücü ve sahip olduğu OSB’leri ile Samsun, bölge ve ülke ekonomimize önemli katkılar sağlamaktadır.


· OSB’lerimizde birçok sektörde yerli ve millî üretim durmaksızın devam etmektedir.


· Tarihi çok eski devirlere dayanan ve Samsun’un gerek mahalle sayısı gerekse de nüfus olarak en büyük ilçelerinden birisi olan Vezirköprü tarihten gelen mirasıyla önemli bir el sanatları, kültür, tarım, ormancılık ve turizm merkezidir.


· Bununla birlikte yıllardır eksikliği hissedilen OSB’nin yokluğu nedeniyle ilçede sanayi gelişimi sınırlı kalmış, ilçede üretilen ürünler yeterli düzeyde işlenememiş ve ilçe sahip olduğu potansiyele rağmen göç vermeye devam etmiştir.


· Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Vezirköprü Belediyesi ve Samsun TSO iş birliğinde kurduğumuz ve ilk Müteşebbis Heyeti Toplantısı’nı 26 Aralık 2022 Pazartesi günü gerçekleştirdiğimiz Vezirköprü Karma OSB bu noktada önemli bir misyon üstlenecek, ilçenin artık bir sanayi kenti olarak da tanınmasını sağlayacaktır.


· 150 ha alanda faaliyet gösterecek Karma OSB ile ilçenin ağaç endüstrisi ve kenevir üretimindeki tecrübesinin daha ileri noktaya taşınmasını ve özellikle keneviri işleyecek yeni yatırımların ilçeye gelmesinin önü açılacaktır.


· Yatırım yapacak yer olmadığından dolayı Samsun dışında yatırım yapan başta Vezirköprülü yatırımcılar olmak üzere birçok yatırımcı Vezirköprü OSB’de yatırım yapabilme imkanına kavuşacaktır.


· Yatırımcılar Vezirköprü Karma OSB’de 5. bölgeye sunulan teşvik oran ve sürelerinden faydalanma avantajına sahip olacaktır.


· Vezirköprü Karma OSB’nin Altınkaya Barajı gibi su kaynaklarına yakın olması su kullanımı yoğun olan sektörler için de elverişli ortam oluşturacaktır.


· Ayrıca Vezirköprü’de bulunan çok değerli hammaddelerin kısa bir sürede işlenmesi de Karma OSB’nin en önemli özelliği olacaktır.


· Bu sektörlerin başında kağıt, tekstil, hazır giyim, kimya, kozmetik gibi birçok alanda kullanılmakta olup Vezirköprü’de de çok eski dönemlerden beri üretilen ve işlenen kenevir gelmektedir.


· İlçe yüzölçümünün önemli bir bölümü ormanlarla kaplı olduğundan Vezirköprü için önemli bir diğer sektör de ormancılıktır.


· Bu nedenle ilçede ağaç ve ağaç ürünleri işleyen önemli tesisler bulunmakla birlikte söz konusu tesislerin kapasite artış yatırımları uzun bir süredir yer yokluğundan dolayı yapılamamaktaydı.


· Vezirköprü Karma OSB ile birlikte kereste, palet, mdf, parke, dekorasyon malzemesi, pelet, kapı-pencere, ev-ofis-okul mobilyası gibi çok sayıda ağaç ve ağaç ürünleri imalatı yatırımları da artacaktır.


· Bu sektörleri tamamlayıcı mahiyette yan sektörler de (plastik ve metal mobilya parçaları vb.) potansiyel sektörler olarak ortaya çıkacaktır.


· Kenevir ve ormancılığın yanı sıra hazır giyim ve gıda imalatı da Vezirköprü Karma OSB için önemli potansiyel sunan alanlardan olacaktır.


· Son dönemlerde Vezirköprü’yü tercih eden hazır giyim imalatı yatırımcılarının sayısı Karma OSB’yle daha da artacaktır.


· İlçedeki hayvancılık faaliyetleri de gıda üretimi alanındaki yatırımcıların ilgisini çekecektir.

Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page