top of page

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırma Enstitüsünce üretime yönelik geliştirilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli kenevirleri ünvanına sahip olan ''Narlı'' ve ''Vezir'' Hasada hazır hale geldi. Ekimi 19 mayıs tarihlerinde yapılan kenevirlerin ilk hasadı 9 Ekim itiabari ile başlıyor.


Doğal olarak dışarıdan bir müdahale bulunulmadan dağol yollarla üretimi gerçekleştririlen kenevirlerin diğer kenevir çeşitlerine göre özelliği bakımından isimlerini ön lana çıkardığı bildirildi. Kenevirlerin ince saplı olması makinelerde daha kolay işlenmesini sağlıyor. Narlı isimli ile isimlendirilen kenevirin sapının ince olması ve makinelerde daha kolay işlenebilir bir özelliği oluğundan tekstil sektörüne uygunluğu bakımından tekstil sektörüne ihtiyaçları karşılayacak önemli bir aday olarak olarak görülüyor.


TÜBİTAK kapsamında destek alınarak 2013-2014 yıllarında çalışmalara başlanan kenevir çeşitlerinin çalışmaya başlandığı ve sürdüğü zaman zarfı içerisinde öne çıkan kenevir cinslerinin Narlı ve Vezir isimleri verilen Vezirköprü'de yetişirilen ve isimlerinide buradan alan kenevirler olduğunu dile getiren Prof. Dr. Selim Aytaç isim tescili için tarım bakanlığına başvuru yaptık. Bu çalışmalarımıza Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü beraber gerçekleştirdik. Bu konuda güçlerimizi birleştirdik" dedi.



コメント


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page