top of page

Litvanya’dan Vezirköprü’ye Kardeşlik Köprüsü


Litvanya Telšiai Belediye Başkanı Sn. Tomas Katkus, Özel Kalem Müdürü Sn. Agne Vaıtkıene, Kültür İşleri Müdürü Sn. Ruta Ziıbınıene 13-15 Ağustos 2014 tarihleri arasında, Vezirköprü'de ve Samsun’da bir dizi ziyaret programı gerçekleştirdi.

İki şehir arasındaki kültürel, sosyal ve eğitim faaliyetlerin gelişmesi, tarihi ve doğal güzelliklerin tanıtılması, ayrıca ticari ilişkilerin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen ziyaret programı kapsamında Litvanya Telšiai Belediye Başkanı Sn. Tomas Katkus, Vezirköprü Belediye Başkanı Sn. Murat Gül ile resmi temas gerçekleştirdi. Ziyaret programı süresince heyete, Vezirköprü Belediye Başkan Yardımcısı Salih Sefacı ve öğretmen Bünyamin Kıvrak eşlik etti.


13 Ağustos günü Samsun Havaalanı'ndan karşılanan heyet, 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü ve laboratuvarları ziyaret etti. Ziyaret sırasında Enstitüsü müdürü Profesör Doktor Selim Aytaç ziyarette kenevir bitkisinin üretilmesi, ürünlerinin değerlendirilmesi ve ürün çeşitliliği konusunda bilgi verdi. Hizmete açılan Samsun Arkeoloji Müzesi heyetle birlikte ziyaret edilerek, Samsun ili ve özellikle Vezirköprü ilçesi hakkında müzedeki eserler ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme ve kültürel temaslar sağlandığını kaydeden Başkan Yardımcısı Salih Sefacı, ‘’14 Ağustos 2024 çarşamba günü sabah resmi temaslarla başlayan programımızda Belediye Başkanlığı makam ziyareti, sonrasında Vezirköprü Ticaret Odası Ticaret Odası ve Başkanı ziyaretini gerçekleştirdik. Vezirköprü’de faaliyet gösteren en büyük sanayi kuruluşu olan Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlarından Meltem Turan ve fabrika genel müdürü Tuncer Üstündağ, yine aynı holdinge bağlı şirketlerden Peli operasyonel yönetim iş geliştirme ve pazarlama direktörü Sevda Arslan eşliğinde fabrika ziyareti gerçekleştirdik. Burada üretilen ürünler hakkında ziyaretçilerimize fabrikanın genel durumu ve hammadde temini ile ilgili bilgiler verildi. Bu ziyaretlerin yanı sıra, Vezirköprü Halk Eğitim Merkezi, Belediye Kültür Merkezi, ilçemizin tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla Oymaağaç Hititlerin dini başkenti Nerik olduğu kesinleşmiş olan arkeolojik kazı alanı ziyaret edildi. Kazı başkanı Profesör Doktor arkeolog Reiner Cizon tarafından kazı alanı kazı çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. İlçemizin en önemli doğal güzelliği ve Turizm destinasyon noktası olan Şahinkaya Kanyonunu ziyaret ederek misafirlerimize tanıtıcı bir tur gerçekleştirdik.’’ Dedi.


Ziyaretten sonuç olarak;

1- iki şehir arası ticari faaliyetlerin geliştirilmesi için girişimlerde bulunulabileceği,

2- iki şehirde yaşayan öğrencilerimizin kişisel gelişimlerine destek olmak ve iki şehir arasındaki eğitim etkileşimini artırmak amacıyla Avrupa Birliği fonları veya Erasmus projelerine bağlı kalmaksızın karşılıklı öğrenci ziyaretlerinin sağlanabileceği,

3- iki şehir arasındaki sosyal ve kültürel etkileşimi sağlamak ve geliştirmek için projeler ve çalışmaların yapılabileceği,

4- Avrupa Birliği projelerine her iki şehrin bağlı bulunduğu ülkelerin, uygun olacak diğer kurumlarının da katılımlarının sağlanarak başvurularının ve ortak proje geliştirilmelerinin sağlanması konularında uyum birlikteliği sağlandığı kaydedildi.



Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page