top of page

Hedefe Giden Yolda Bunları Deneyin


Bu haftaki köşe yazımızda hayatımızda belirlediğimiz hedeflere giden yollarda karşılaştığımız sıkıntılardan bahsedeceğim. Hepimiz bireysel olarak kendi hayallerimiz, düşlerimiz, yeteneklerimiz ve sahip olduğumuz imkanlar dahilinde kendimize hedefler belirleriz ve o hedefe doğru ilerler, kendimizi keşfederek, geliştirerek yollar arar, bulduğumuz o yolda ilerlemeye gayret ederiz. Başarılı olmak için belirlediğimiz hedefi bulmamız ona dokunmamız gerekir. Tabi bu yolda ilerlerken karşımıza çıkacak engelleri de göz ardı edemeyiz. Her şey mükemmel ve yolunda giderken, bir bakarsınız en başa dönüvermişsinizdir.


Bu tip bir durumu sıkça yaşamak hedefe ilerleyen kişiyi yıpratacak ve bir sonraki aşamada daha fazla güç sarf etmek, daha çok emek vermek zorunda kalacaktır. Hedefe giden yolu seçtiğimizde, o yolun yanlış ya da daha meşakkatli uzun bir yol olduğunu gördüğümüzde, tüm hayaller yerle bir olur ve yine bazen en başa dönmek durumunda kalırız. Ben de şahsen bunu çok sık yaşayan bir birey olarak, yaşantım boyunca hep arayışlar içerisinde olmuş, yolları bulmuş ve ilerlerken koşulların eksikliğinden dolayı zaman zaman başa dönmek durumunda kalmışımdır. Karmaşık durumlar potansiyeli olan insanların başarısını baltalar. Öğrenerek büyümek, yaşayarak öğrenmek, Öğrendiklerini uygulayacak koşulları oluşturmak, koşulları oluşturduktan sonra hem öğrenmeye devam etmek hem de koşulların karmaşıklığı insanı içinden çıkılmaz bir hale getirebiliyor.


Kendimizi çok iyi bir noktaya taşımak, başarılı olabilmek ve topluma faydalı olabilmek için hedeflere ulaşabilmek karmaşık bir oyundur. Bir tür denge oyunudur. Gerçek hedefler belirlemek, tutarlı ve sabırlı olabilmek arasında iyi bir denge kurabilmek gerekiyor. Peki bu dengeyi nasıl sağlayabiliriz ya da bu dengeyi kurduysak nasıl koruyabiliriz?


Motivasyonunuzu tanıyın. Tanımlayın. Niyetleriniz nedir? Bunlara nasıl ulaşabilirsiniz? Sizi motive edebilecek şeyleri düşünün. Çünkü motivasyon hedeflerinize ulaşabilme yolunda size en iyi hatırlatıcıdır. Sizi kamçılar. Değişim için size yardımcı olabilecek bir çevre faktörü yaratın. Gelişimizi baltalayan, ilhamınızı kaçırabilecek olumsuz çevre faktörlerinden kurtulun. Hedeflerinize ulaştırabilecek alışkanlıklar edinin. Bunlar sağlıklı ve dinlenmiş bir vücut, öz bakım, ruh sağlığı ve psikolojik durumunuzu sağlıklı tutabilecek pozitif çevre faktörleri yaratın kendinize. Sorumlu olun. Sorumluluk almaktan kaçınmayın. Sosyal ağlarda kedinizi ifade edin. Günlük tutun ya da günlük paylaşımlar yapın. Başarısızlıklarınızdan ders çıkarmaya çalışın. Kendi başarınıza odaklanın. Başkalarının başarısızlıklarından da ders çıkarın. Önemseyin nede başarısız oldukları ile ilgili analizler yapın. Başka insanların sizin kişisel gelişimizde ve bilişsel gelişiminizde hiçbir etkileri yoktur. Kendinizi başka insanlarla karşılaştırmayın, onlar gibi görünmeyin, onlar gibi düşünmeyin bu zor bir alışkanlıktır. Gerçekçi ve tutarlı olun. Değişmeye karar vermeniz gerekebilir. Değişimi zihninizde canlandırmakla kalmayıp bir yerlere yazarak kararınıza bağlı kalmanız gerekiyor. Bunun ötesinde, zorluklarla karşılaştığınızda pes etmenin, devam etmekten daha kolay olacağı gerçeğini kabullenmek zorundasınız. Bunu aklınızın bir kenarında tutarak kendinizi bu yolda geliştirmenin neden önemli olduğunu bir yerlere yazın ki işler karıştığında bu yola neden baş koyduğunuzu kendinize hatırlatabilesiniz.


Kendi avukatınız olun Mental eğitim önemlidir burada. Pozitif iç-konuşma, savunma mekanizmaları gibi alternatif yöntemlerden oluşan bir sistem kurmak, ‘beyni eğitme’ stratejisidir – tıpkı egzersiz yapmanın bedeni eğittiği gibi. Olumsuzluklarla mücadele etmek adına, hayat maceranızın bireyselliğine odaklanın; kendinizden başka hiç kimseyle rekabet halinde değilsiniz. Yapısal bir zaman çizelgesi oluşturun. Her bir hedefte spesifik adımlar belirleyin, her bir adıma zaman sınırı koyun, her bir zaman sınırına tamamlanması gereken günlük görevler verin. Büyük hedefleri küçük parçalara bölmek, sonra da her bir parçayı günlük bazda tamamlamak, bir şeyler başarma, daha büyük bir şeye doğru ilerleme ve ölçülebilir gelişim sağlama hissi verir. Kendinize fazla yüklenmeyin. Hepimiz hedefler belirliyoruz; ama hayat müdahale ediyor. Hayatımızın her anını planlamak, her şeyi kadere bırakan insanlardan daha spesifik sonuçlar elde edeceğimizi garantilemiyor. Amaçlar ediniyor ve her gün bu amaca ulaşmak adına elinizden geleni yapıyorsunuz. Kimileri için yıllar boyu çaba sarf etmek gerekirken, kimileri başarıya daha çabuk ulaşıyor.


Esnek olmak ve ilerlemeye devam etmek, sizin göreviniz. Hedefleriniz söz konusu olduğunda sabırlı olun, beklenmeyeni bekleyin, çalışkan olmayı sürdürün; en yakın zamanda olmak istediğiniz insan olacaksınız.



댓글


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page