top of page

EKO TURİZM NEDİR?

İlçemizin Doğal Güzelliklerine Değerlendirelim


Vezirköprü ilçesi tarihi dokusu'nun yanı sıra barındırdığı doğal güzellikleri olan Şahinkaya Kanyonu, Kunduz Ormanları, VEZİRSUYU mesire alanları ve daha bir çok doğal güzelliğe sahip bir ilçe. Henüz Samsun'lu olup Vezirköprü denince orası neresi? gibi sorularla karşılaşabiliyorduk. Son dönemlerde ilçe basını ve sosyal medya mecralarındaki gönüllü arkadaşlarımızın sporcu toplukluklarımızın doğa ve kampta uzman olan doğa sever arkadaşlarımızın fotoğrafları ve paylaşımları ile daha çok duyulmuş ve ilgi görmeye başladı. Peki bundan sonra neler yapmalıyız? Birazda bu konularda tabiri yerindeyse kafa yormalı değişik fikirler bulup ilgiyi biraz daha artırmalı ve etkinlikler düzenleyerek ilçemize turiz adına daha fazla ziyaretçi çekmenin yollarını aramalıyız.

Tabi eksiklerimiz var. İlçemiz henüz daha ülke turizmine yeterli seviyede karşılık verebilecek ihtiyaç ve donanıma sahip değil. Hep konuştuğumuz ve umut bağladığımız bir bölge olan Şahinkaya Kanyonu'ndaki eksiklikler yavaş yavaş görülmeye başlanmış anlaşılmış ve minik dokunuşlarla ufak ihtiyaçların karşılanabileceği alanlar oluşturulmaya başlanmış. Çok meşakatli bir iş. Çok emek istiyor çok tecrübe istiyor sabır istiyor. Farklı fikirlerle oluşturulabilecek etkinliklerin kazanımını ustaca hesaplayıp o etkinlikleri uygulayabilecek ekiplerin ilçede oluşumunu sağlayabilecek fikir adamlarını bulmak ve desteklemek gerekir. İlçemizde turizmin etkileri pek tabi iş ve istihdamı ortaya çıkaracak ve vatandaşlarımızın yeni geçim kaynakları şekillenmeye başlayacaktır. İlçe turizmi deyince aklımıza EKO TURİZM gelmeli. İlçemiz EKO TURİZM'e uygun bir ilçedir.

Henüz bu yaz mevsimini de geride bırakmış olsakta önümüzdeki mevsimlerde ilçemizin turizmine hız kazandıracak planlar yapılmaya başilanmalı ve bir ekip kurulmalıdır.

Eko Turim Nedir ?

Ekoturizm, çevreye zarar vermeden gerçekleştirilen, doğal ortamın sürdürülebilirliğini sağlayan ve yerel halkın sosyo-ekonomik gelişimine katkı sağlayan turizm türü olarak tanımlanabilir. Günümüzde ulaşım olanaklarının ve dünya genelinde refah seviyesinin yükselmesiyle birlikte turizm sektörü ciddi bir büyüme göstermiştir. Bu noktada turizmin bir alt alanı olan doğa turizmi de en hızlı büyüyen turizm türlerinden birisi olmuştur. Ancak el değmemiş doğal yerlere yapılan bu turizm türünde, gerekli özen gösterilmediği takdirde, doğal çevrenin zarar görmesi kaçınılmaz olacaktır. Bu sebeple ortaya ekoturizm kavramı atılmıştır. Ekoturizmi aslında bir çeşit turizm etiği olarak da düşünmek mümkündür. Günümüzde dünya genelinde gerçekleştirilen doğa turizminin büyük kısmı ne yazık ki ekoturizm tanımına uymamakta, doğaya zarar vermekte ve bu sebeple de sürdürülebilir bir turizm olmamaktadır. Doğa turizminin amacı, doğayı görmek olduğu için, bu turizm sonucunda doğanın zarar görmesi ilgili bölgedeki doğa turizmini sona erdirecektir. Tüm bu nedenlerden ötürü, doğa turizmi yapılırken, çevreye kesinlikle zarar verilmemesi gerekmektedir.

El değmemiş doğal alanlara gerekli planlamalar yapılmadan gerçekleştirilecek doğa turizmi, ilgili alanların ciddi zarar görmesi ile sonuçlanacaktır. Gene yoğun turist akımı, bölgelerdeki hizmetlerin ve ürünlerin fiyatının artmasına ve bunun sonucunda yerel halkın zarar görmesine de sebep olacaktır. Bütün bu olumsuz etkilere rağmen, ekoturizm planlı ve önlemli bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde, elde edilecek gelirler, doğal ortamın korunması ve yerel halkın sosyo-ekonomik açıdan geliştirilmesi için güzel bir kaynak oluşturabilecektir.


Turizmden ciddi gelir elde eden ve sayısız doğal güzelliğe sahip ülkemiz için ekoturizm kavramı oldukça önemlidir. Türkiye’de kıyı bölgelerimiz turistik açıdan oldukça büyük çaplı tesislere sahiptir. Ancak Karadeniz bölgesi gibi birçok bölgemizde doğa amaçlı turizm yavaş yavaş gelişmektedir. Bu noktada, alınacak önlemlerle, sürdürülebilir bir turizm altyapısı oluşturmak, çevreyi korumak ve yerel halkın mağdur olmamasını sağlamak adına, ekoturizm kavramının öneminin anlaşılması gereklidir. Turistlerin de ekoturizm kavramı hakkında bilgi sahibi olması gereklidir. Böylece hem doğa severlerin el değmemiş doğal ortamları ziyaret etmesi sağlanacak hem de doğaya zarar verilmemiş olacaktır.

Şahinkaya Kanyonu ilçemiz için önemli olduğu kadar ülkemiz içinde önemli bir doğal zenginliktir. Şahinkaya Kanyonu hali hazırda bulunan tekne turları ile şimdilik belli başlı hizmetleri verebilmekte ve kısıtlı imkanlar ve olanaklar ile devamlığını sürdürmektedir. Tekne turu için bölgeyi ziyaret eden misafirlerin ihtiyaçlarını karşılayacak tesislerin kurulması biraz zaman alacak gibi görünüyor. Son yıllarda rağbet gören EKO TURİZM insanların farklı uğraşlar maceralar aradığı doğa kamp su sporları izcilik hobi bahçeleri gibi doğal alanlarda yapabilecekleri uygulayabilecekleri yeni keyif duyacakları unsurları barındıran bir sistemdir. Dolayısı ile artık deniz turizmin yerini yavaş yavaş almaya başlayan bu akım, Karadeniz'de doğa turizmi olarak kendini göstermeye başlamıştır. İlçemizde buna elverişlidir. Uygulama projeleri bulunup incelenip rol model projelerden faydalanıp biz bunu ilçemizde uygulayabilme imkanı bulmalıyız. İmkanları biraz da biz de yaratmayı bilmeliyiz. Öyle yerler var ki doğal yollarla tamamen kendi kendi kendi kendi turizm sistemi kurmuş ilçelerimiz var. Üne kavuşmuş insanlar rağbet göstermiş dolayısı ile de devlet duruma el atarak o bölgeye yatırımını yapmış.

Bizlerinde temennisi milletvekillerimizin, valimizin, kaymakamımızın ve belediye başkanımızın ilçemizi ilgilendiren bu hasas konuda işin uzmanlarını bulup fikir birliği yapabilecek ekiplerin oluşmasına öncülük etmeleridir. Bir de Eko Turizm'in şu yönü var yaz-kış ziyaretçi alabiliyor. Deniz turizminde dezavantaj olarak görülüyor. bunu da dip not olarak burada dile getirdik.

Eko Turizmde büyümüş kendi sistemini oluşturmuş ve dünyaca gözde olan yerleri internetten bulup araştırabilirsiniz değerli okurlar. Sizlerinde bu konularda ilçede yaşayn insanlar olarak bilgi sahibi olmanız katkı sağlayacak fikirlerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.İlçemizin tarımsal kırsal yönlerinin nimetlerini hobi bahçeleri projeleri hayvan çiftlikleri vb. eko turizm projelerini araştırmalıyız.


Sevgilerlimle. Kalın sağlıcakla.

Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page