top of page


Bu hafta ki röportaj konuğumuz Vezirköprü'nün ilk Manifaturacılarından "parçacılar" ailesinin üyesi Bekir ÇAKIR, hem siyasette hem de ticarette Vezirköprü'ye ilkleri getiren bir siyasetçi ve iş adamı olarak tanınıyor. Vezirköprü'ye ilk özel düğün salonu, ilk su bayiliği,


ilk masa sandalye hizmeti, ilk tekstil fabrikasını kazandıran Bekir ÇAKIR Kunduz- Vezirköprü yolunda, köylere ilk telefon hizmetinin getirilmesinde ve Vezirköprü'nün mevcut hastanesine ek binanın yapılmasında da bir siyasetçi olarak hizmet veren isimlerden olduğunu duyduk.


Şimdilerde hem toptan hem de perakende tekstil mağazası, sağlıklı yaşam hizmet sektöründe Vezirköprü'ye hizmet vermeye devam etmektedir.

Vezirköprü'nün günümüz Türkiye’sinin seviyesinde olması için çok hizmete ihtiyacı olduğunu belirten Çakır, ilçe gelişiminin turizm, üretim ve global tanıtımdan geçtiğini belirtiyor. Vezirköprü ovası ilan edilen ilçenin tarım ve turizm şehri olmasının siyasetçilerin hizmet getirmesinde kolaylık sağlayacağını vurguluyor.


Haydi gelin biz soralım Bekir Çakır yanıtlasın.


Sizi kısaca tanıyabilir miyiz Bekir bey?

Ben Bekir Çakır Vezirköprü’nün esnaflarındanım yaklaşık 40 yıldır esnaflık yapıyorum. Baba mesleğinden gelen esnaflarız biz. Vezirköprü’de ilkleri yapmanın peşinde ve gayretinde olmuş biri olarak 1996’dan bu yana siyasetinde içindeyim. 1998 de ilk şirketimiz Bemsa Tekstil’i kurduk, daha sonra su bayiliği, tüp bayiliği, ilk düğün salonu ve çorap fabrikasını kurduk. Şimdilerde sağlıklı yaşam hizmet sektöründe iş yapmaktayım.

Efendim size eski Vezirköprü’yü sorsak bize neler söylersiniz? Sizden dinleyebilir miyiz?


Vezirköprü şöyle bir yerdi eskilerde çarşısı dediğimiz yer Ganioğlu camisinin olduğu yerdi. Başka çarşısı yoktu daha doğrusu. Binalarımız hep eskiydi, Nalbantlı mahallesi, Orta Camii civarı, Taşkale Mahallesi Cumhuriyet Mahallesi diye bir mahalle yoktu. Yuvakent yapıldığında demiştik ki; artık Vezirköprü’nün ev sorunu biter demiştik o yıllarda. Şimdi bakıyoruz kaç tane Yuvakent var ne binalar yapıldı fakat ev sorunu ev ihtiyacı bitmiyor Vezirköprü’de. Şuanda yapılan binalar tabi lüx şekilde yapılmaya devam ediliyor.


Efendim Vezirköprü’de Eksiklerimiz Dersek aklınıza gelen ne olur? Sizce En önemli eksiklik Nedir?


Vezirköprü’de en önemli eksik deyince bir iş adamı olarak aklıma otel geliyor. Doğru dürüst bir otelimiz yok Vezirköprü’de. Çünkü turizm turizm diyoruz, alt yapıyı hazırlamadan buraya turist çekmeye çalışıyoruz. Mesela Şahinkaya Kanyon’umuz var sürekli gündeme getiriyorsunuz orada tur gemilerimiz var. Fakat orada gelen otobüslerin kalacağı bir konaklayacağı bir otelimiz yok. Öncelikle alt yapı oluşturulmalı.

Kanyona gidiyorsunuz içmeye su bile bulamıyorsunuz tuvalet dahi yok doğru dürüst o yüzden gelen misafirlerimiz olduğunda yatmaya Havza’ya gidiyorlar. Sabah tekrar gelmek zorunda kalıyorlar. Yemek konusunda epey lokanta ve restoranlarımız var yemek konusunda da tabi iyileştirici çalışmalar yapılabilir yöresel lezzetler patentli ürünler gibi. Havza bu konularda bizi destekliyor diyebilirim.


Vezirköprü’nün iş konusundaki durumu Sizce Nedir? Sanayi ve Ticaretle İlgili Önerileriniz Neler?


Ben bir imalatçı olarak buradaki imalathanemi Tokat’a taşıdım. Neden derseniz Vezirköprü’de kalifiye işçi yok. Bir elemanı 3 ay 4 ay yetiştirmek için uğraştığımızda yeterli verimi alamıyoruz. İmalatta verimi artırmak için rekabet yapmak gerekiyor bunun içinde çok üretim yaparak rakiplerinin önüne geçmek gerekiyor. Bu da tabi kalifiye eleman ile yapılıyor. Burada herkes inşaat işi peşinde koşuyor çünkü inşaat işi onlara daha fazla gelir getireceğini düşünüyorlar serbest bir iş olduğu için.


Efendim Peki Kalifiye Elemanla İlgili Vezirköprü’de Meslek Liselerini Nasıl Değerlendirirsiniz? Bu Konuda Meslek Liseleri’nin Eğitimi ve Çabaları Yeterli Mi?


Ben bir toplantıda Japonya’da bir meslek lisesinin okul binasının sanayi içerisine yapılmış olduğunu anlatan birinden dinlemiştim. Haftanın 3 günü öğrenci mesleki eğitim görüyor, 2 gün de ders eğitimi alıyor. Yanılmıyorsam Türkiye’de yeni başladı bu olay. Böyle olursa mesleki eğitim iyi olur üretim konusunda ki yeterlilik artar diye düşünüyorum. İlçemizde küçük çocuklara sorduğunuzda büyüyünce ne olacaksın sorusuna inşaatçı olarak yanıt alırsınız genelde. Çünkü babası gidiyor inşaata aylarca gelmiyor bazen babasını tanımıyor çocuklar. Tek bildikleri meslekte inşatçılık oluyor tabi.

Meslek Tanıtımlarıyla İlgili Vezirköprü’de Kurumlar Okullar Ne Gibi Çalışmalar Yapıyor? Yapılan Çalışmalar Sizce Yeterli mi?

Meslek liselerinde tanıtım programları yapılıyor tabi ama kısa süreli olduğu için pek verimli olmuyor. Öğrenci gittikleri iş yerlerine zaman geçirmek amaçlı gidiyorlar. Mesleklerini tanımaları için pek fazla imkan bulamadıklarını düşünüyorum. Okul bitsin de inşaata gideyim düşüncesi var. Okullarda mesleki eğitimin zayıf olduğunu düşünüyorum. Tabi bir sıkıntı da şu acaba okul bitince memur olabilir miyim? Atanacak mıyım? Gibi kaygıları taşıyor öğrencilerimiz. Bir de şu var aslında örneğin ben fotoğrafçılık okudum fotoğrafçıda çalışacağım değil de ben fotoğrafçılık yapacağım, matbaacılık okuysa matbaada çalışacağım değil matbaacılık yapacağım mantığı ile okursa kendini daha iyi geliştirebilir daha iyi olur.

Efendim Çok Teşekkür Ediyorum Görüşlerinizi Paylaştınız. İlçemiz İçin Hayırlı Olabilecek Fayda Getirebilecek Konuları Bizler Gündeme Taşımaya Devam Edeceğiz.

Ben teşekkür ediyorum Mustafa bey size de çıktığınız bu yolda başarılar diliyorum.

Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page