top of page

Samsun'un Bafra ve Vezirköprü ilçeleri ile Sinop'un Durağan ilçesi sınırlarını kapsan Altınkaya Barajı, Türkiye'de Atatürk, Karakaya ve Keban Barajı'ndan sonra 4. büyük baraj konumunda. Yeterince kar ve yağmur yağmaması nedeniyle Altınkaya Barajı Gölü’nde su seviyesi 1000 metreye kadar düştü. Su çekilmesi sebebiyle yaklaşık 15-20 kilometrelik alan çöle dönüşmüş durumda.


Altınkaya Barajı’nı besleyen Kızılırmak Nehri ise Boyabat barajı nedeniyle su verilmeyince kuraklık nedeniyle de oldukça düştü. Altınkaya Barajı’nın önünde bulunan Durağan-Boyabat Hidroelektrik Santrali’nde su tutulması nedeniyle Kızılırmak Nehri kurudu.


Sinop’un Durağan İlçesi ve Samsun’un Bafra ilçesine kadar uzanan Altınkaya barajında Bafra tarafında zaman zaman Hidroelektrik Santrali’nde elektrik üretildiği için barajın su seviyesi yaklaşık 1000 metre kadar düştü. Sinop’un Durağan ilçesi ile Vezirköprü Saraycık mahallesi ve Akçay mevkiinde tarım arazileri meydana çıktı. Köylüler ve balıkçılar son 15-20 yıldır böyle bir şey görmedik havaların kurak gitmesi de baraj seviyesinin korkunç boyutlara ulaştığını ifade ettiler. Akçay mevkiinde ise arazilerin tamamı çıkmış durumda balıkçılar kayıklarımızı akşam kenara bağlıyoruz sabah geldiğimizde kayıklar karada duruyor bazı arkadaşlarımız ise her gün kayıkları suya salmaktan yoruldu ve balıkçılığı bıraktı. Barajın su seviyesinin düşmesini havadan drone ile görüntülendik.





Comments


  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page