top of page

Vezirköprü'de aktif olarak sahada mesai harcayan Türk Eğitim Sen Samsun 2 Nolu Şube başkanı Bünyamin Kamcı ile yaptığımız röportajda ilçenin okul eksiklikleri, eğitimde başarı, yapımı biten okul binalarının eksik teslim edilmesi ile ilgili konulara değindik. Taşımalı eğitim, okullarda öğrenci dağılımı ve pandemi sürecindeki ve önümüzdeki sene eğitim öğretimdeki ön görülerini ve bir çok konuya değinerek düşüncelerini sorduk.

İlçemizin gazetelerinden olan ve uzun zamandan beridir sizler gibi benim de takip ettiğim okuru olduğum Yaşam Gazetesi’nin bir bireyi olmaktan ve siz değerli okuyucuları ile buluşmaktan onur ve mutluluk duyduğumu ifade ederek merhaba diyorum.

Sizlerin de gerek sosyal medya hesaplarımızdan bizleri takip ederek yazılı ve görsel yayınlarımızı değerlendirdiğinizi ve önem verdiğinizi biliyoruz. Bu sebeptendir ki bende ilçede yapmış olduğum çalışmalarımı resmiyete katmak ve sizlerle tek çatı altında buluşturmak için gazetemizde bu köşemizi ropörtajlar kısmı olarak değerlendirdik. Gazetemizin imtiyaz sahibi sayın Suat Pala beye teşekkür ediyor ve yayın hayatında başarılılarının devamını diliyorum.

Efendim malımınız eğitim memleketimizin en önemli unsurlarından biri olarak hayatımızda olmazsa olmazımız olarak ehemmiyetini koruyor. Türk Eğitim Sen Samsun 2 Nolu Şube Başkanı sayın Bünyamin Kamçı hocamızla ilçemizin eğitim adına merak edilen soruları kendisine yönelttik.

Efendim öncelikle ilçenin genel olarak eğitim problemlerinden başlarsak bize aktaracağınız görüşleriniz neler olur?

Mustafa bey hoş geldiniz öncelikle ilçemizde yapacağınız yayın hayatında başarılar diliyorum öncelikle. Özellikle Vezirköprü’nün eğitim konusunu gündemin ilk sırasına taşıdığınız için bende sizlere teşekkür ederim. Vezirköprü Samsun’un çok büyük ilçelerinden bir tanesi. 146 tane kurumu olan 1500’ün üzerinde öğretmeni bulunan 1047 dersliği ve 21000’e yakın öğrencisi olan bir ilçe. Normal şartlarda bu sayılar çok daha fazla idi fakat göç alan bir ilçe olduğu için sayılarda maalesef azalmalar meydana geliyor. Bize göre yaptığımız araştırmalara göre en büyük problem ilçe milli eğitimdeki öngörüsüzlük. Yıllardan beri iyi bir planlama yapılmaması, mevcut potansiyelin değerlendirilememesi bunların dışında çok büyük problemleri olmayacağını düşünüyorum.

Efendim ilçemizde öğretmen açığımız var özellikle kırsal kesimdeki köy okullarında bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Mustafa bey önceki senelerde öğretmen açığımız çok daha fazlaydı. Son yıllarda Türk Eğitim Sen bu anlamda ciddi girişimlerde bulundu. Öğretmen açığı son yıllarda örneğin geçen sene 130’un üzerinde bölgemizde ücretli öğretmen çalıştı. Ücretsiz izinde olan öğretmenlerde dahil bu sayıya. Tabiki ciddi anlamda bu sıkıntı. Şöyle bir algı var diğer ilçelere göre değerlendirildiğinde Vezirköprü çok ücra bir köşede çok mahrumiyetler yaşayan bir ilçe olan bir durum gibi lanse edildi. Çok önceki yıllarda ki bir milli eğitim müdürünün kurayla öğretmen çekildiğinde maalesef Vezirköprü diyebilecek kadar bahtsız milli eğitim müdürlerinin yönetimini yaşadık biz o dönemlerde. 130 öğretmen açığı ile geçen eğitim ve öğretim yılını tamamladık tabi bu sayılar 3 aşağı 5 yukarı bildiğim rakamlar ilçe milli eğitimde nettir tabi bu sayılar. Geçen yıl gittiğimiz bir köy okulunda okulun 10 tane kadrolu öğretmeni var 10 tane norm var 9 tanesi ücretli öğretmen. Bir tane arkadaşımız kadrolu o da müdür ve müdür yardımcılığı yapıyor. Bütün yükü taşıyan genç bir arkadaşımız. Önümüzdeki yılda verdiğim bu sayının devam edeceğini düşünüyorum.

Efendim ilçenin eğitim başarısını değerlendirecek olursak ilçenin eğitim başarı ne düzeyde başarıyı artırmak için geliştirilebilecek stratejik atılımlar neler olabilir bununla ilgili öngörüleriniz var mı?

İlçemizin eğitim başarısını Samsun’a göre değerlendirdiğimizde bir düşüş olduğunu görüyoruz. Son zamanlarda ciddi artışlar yaşandı fakat bunun yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Fakat şunu görmek lazım bizler Türk Eğitim Sen Samsun 2 Nolu Şube olarak bölgemizde okullarımızı öğretmenleri ziyaret ettiğimizde şunu gördük öğretmen çalışıyor merkez okullarda ve köy okullarında öğretmenlerimiz fedakar bir şekilde görev yapıyor. Burada en büyük sıkıntı öğretmen arkadaşlarımızın fiziki ve maddi imkansızlıklar. Biliyorsunuz hiçbir okulumuzun ödeneği yoktur. Yani Pansiyonlu okullar hariç mesleki okullar hariç tabi. Bunun dışında köy okullarında öğretmen arkadaşlarımız kendi imkanları ile eksikliklerini giderme çaba içerisindeler.

Öyle arkadaşlarımıza rastladık ki ellerinde fırçalarla af edersiniz tuvalet temizleyen, badana yapan, tertemiz tutmak için ellerinden gelen her şeyi yapan öğretmen arkadaşlarıma bizzat ben şahit oldum. Son dönemlerde köy okullarımızda ciddi bir atılım oldu projelerde. Göz ardı edilen ödüllerde taltiflerde göz ardı edilen sınıf öğretmenleri son dönemlerde çok ciddi kişisel projelere ve ortak projelere imza attılar. İlçede ve bölgemizde Samsun bölgesinde ciddi bir farkındalık oluşturdular. Tabi bu değişimler yeterli değil. Hiçbir şey eğitimde yeterli değil. Muhakkak bir üst çıtası vardır. Ben bunun daha iyi olacağına inanıyorum fakat buradan benim yetkililerden milli eğitimi yönetenlerden mülki amirliklerden talebimiz tabi ki öğretmenlere verilmiş olan verilecek olan taltiflerin hakkaniyet içerisinde verilmesi. Bizim önceki dönemlerde gördüğümüz hep aynı kişilere aynı şahıslara bu tür taltiflerin verilmesi ileriye yönelik olarak ta öğretmenler arasında ciddi bir motivasyon kaybına yol açtığını net bir şekilde gördük.

Efendim okul ihtiyaçlarını yerinde gören çok ziyaret gerçekleştiren bir aktif bir şube başkanı olarak gittiğiniz yerlerde okullarda ne tür ihtiyaç talepleri ile karşılaşıyorsunuz? Size talepleri neler oluyor?

Mustafa bey köy okullarında fiziki olarak ciddi şartlarda problemler var. Okulların ödenekleri mevcut değil. Okul idaresi ne yapıyorsa okul aile birliği ile iş birliği yapıyor onlarda da problemler oluyor. İlçe içinden ilçe dışından kaynaklar bulma yoluna gidiliyor. Bunların hepsini kendi başına kendi imkanları ile yapıyor. Pek tabi ilçe milli eğitim müdürlüğü ile diyalog içerisinde oluyor. Bunda bir şüphe yok.

Fakat okul binalarımız yetersiz. Düşünün zamanında binalar yapılmış, planlanmış fakat planlamalarda yanlışlar ve eksiklikler var. Bakıyorsunuz büyük bir okul köy merkezine yapılmış okulun öğrencisi yok. Nasıl öğrencisi yok okul aile birliği veli işbirliği ile yapılmış vatandaş iş birliği ile yapılmış okullar var o okulda 12 arası 15 öğretmen çalışması gerekirken 2 tane öğretmen var. Müstakil müdürlüğü düşmüş dahi okullarımız var.

Peki çevre köylerden bu okullara geliş gidiş taşımalı öğrenci veya taşımalı bir sistem Yapılabilir mi?

Bunu okul okul köy köy detaylandırabiliriz ben detaylara girmeyeceğim ama şunu söyleyebilirim vatandaş iş birliği ile yapılmış okul orada müstakil okul müdürlüğünden düşmüş 2 tane öğretmen var fakat 3 km yan tarafta da bir köyde bina yetersiz öğrenci o binaya sığmıyor, bina yıkılmış onun yerine prefabrik bina yapılmış 4 derslikli 5 derslikli. Düşünün bu tarz yanlış yapılan planlamalar var. Daha önceki milli eğitim müdürleri bu okullar ileride yetersiz olacak deyip hiçbir şekilde müdahale de bulunmamışlar. Burada ciddi anlamda milli bir israf söz konusu. Milletin parası milletin zamanı burada gerçekten israf edilmiş diye düşünüyoruz.

Mesela inşaatı bitmeyen okullar var en basiti Vezirköprü’de gözde okullarımızdan bir tanesi Mesleki teknik Anadolu lisesi özellikle. Eğitim öğretimin devam ettiği bu bina yetersiz. Atölyeleri yetersiz ekipmanları yetersiz. Öğretmen sayısı sosyal ve mesleki derslerde yeterli fakat fiziki anlamda bir yetersizlik yaşanıyor. Yeni bina yapıldı fakat binanın akıbeti çok karışık. Bina yarım müteahhit kaçmış durumda. Yarın ne olacağı belli değil. Okul testleri yapılmış bi çok sıkıntılar var. Geçen yıllarda gündeme getirmiştik okul 16 yıl önce teslim alınmış okulun asansörü hiç çalışmamış. Biz müdahil olduğumuzda bu asansörü yaptırmak için ulusal basına konuyu taşıdığımızda bu asansör yapılmaz bu işi unutun diyen yetkililer vardı fakat biz bu işi başardık.

Efendim ilçemizde taşımalı eğitimle alakalı eksiklerimiz neler yada öngörüleriniz var mı görüşleriniz neler ? Birazda bunlardan bahsedebilir miyiz?

İlçemizde öğrenci nüfusu yoğunluğu sebebi ile köylerdeki okulların yetersizliği nedeni ile yoğun bir taşımalı sistem olayımız var. Yüzlerce minibüs binlerce öğrenci taşıyor. Ciddi anlamda da trafik problemi ortaya koyuyor bu durum. Aynı zamanda güvenlik problemi de ortaya çıkarıyor. Bu konuda en büyük problemimiz eğitimli sürücü problemimiz. Sürücülerimizin çok iyi eğitimli olmaları gerekiyor ve taşıma yapan araçlarda ciddi anlamda güvenlik önlemleri olmalı ve rehber personel de bulunması gerekiyor. Taşıma planlamaları yapılırken büyük köy okulları ön planda olmalı. Yani A köyünden öğrenciyi aldınız B köyünde koskoca bir okul var ve orada gerçekten fiziken öğrenciye müsait siz o okulu geçiyorsunuz merkeze taşıyorsunuz öğrenciyi yani 3 kilometrelik yere taşımak varken 15 kilometrelik bir yükü çıkartıyorsunuz bu öğrenci içinde yazıktır milli bir israftır ve burada devlete de ciddi bir miktarda yük düşmektedir. Bu planlamanın çok iyi yapılmadığını düşünüyorum.

Efendim sizin önceki yıllarda da zaman zaman değindiğiniz okulların eksik teslim alındığı konusu var bununla ilgili biraz bu konuya da değinebilir miyiz?

En büyük problem biz bunu en son 2018 ayının eğitim öğretim yılının başında dile getirmiştik. Bir okulumuzun çalışmayan 16 yıldır çalışmayan bir asansör olayı vardı. Diğer bir konuda teslim alınan bir okulumuzun sürekli olarak su baskınına uğraması sel baskınlarına maruz kalma durumu var. Aynı zamanda ısınma problemleri yaşaması ve içerisinde eksiklikler bulunması. Biz şunu sorduk biz bunu ilk gündeme getirdiğimizde bize Samsun’dan da tepkiler geldi. Ne yapalım bizim yapacağımız bir şey yok gibi cevaplar aldık. Biz kimseyi suçlamıyoruz. Önceden teslim almalar il milli eğitim müdürlüklerinde yapılırdı. Şimdi değişen yasalarla birlikte yatırım izleme komisyonları var bunların bu okulları teslim aldığını biliyoruz bir inşaat bitti bir okul teslim alınırken bunu hangi kriterlere hangi ölçülere göre teslim alıyorsunuz? Bizim anlayamadığımız bu. Siz okulu teslim alıyorsunuz biz müdahil oluyoruz ve 30 tane müteahhitin yapması gereken eksik çıkıyor. Isınmadan kanalizasyona engelli rampalardan asansöre elektriksel donanımdan tesisatına problemler var. Bütün bunları biz tespit ettiğimizde gündeme getirdiğimizde bazı çevreler rahatsızlık duymaya başlıyor. Bu kadar yapabiliyorlar diye bir şey yok bu okullar teslim alınırken ihaledeki eksikliklerle mi teslim alalım? Müteahhit bizden bunların parasını alıyor ve eksik teslim ediyor. Eksiklikler olabilir fakat yüklenici firma zaman içerisinde taahhüt ettiği her şeyi tamamlayabilir. Devlet ihale yapıyor yüklenici firmaya parasını ödüyor idare okulu eksik teslim alıyor ve biz yine okul aile birliği ve başka kaynaklarla o eksikliklerin giderilmesi için para harcıyoruz. Biz kime hizmet ediyoruz bizi en çok rahatsız eden olay bu. Bizler fikirlerimizi söyledik konuya müdahil olduk tekrar tekrar da soruyoruz. Okulları neye göre hangi kriterlere göre teslim alıyorsunuz? Teslim alınacak okuldan ilçe milli eğitim müdürü haberdar olmalı. İlçe milli eğitim müdürlüğünün imza yetkisi olmalı. Okul müdürlerinin hiç haberi yok. Bu konu ile ilgili mevzuat değişikliği gerekiyor. Eğer bu eksik okullar bilerek isteyerek ve anlaşmalı şekilde teslim alınıyorsa bu en büyük zulümdür. Devlete verilen en büyük zarardır.

Efendim İlçemizin Okul Sayısındaki Eksiklikleri ve İhtiyacı Ne durumda ?

İlçemizde ciddi anlamda okula ihtiyacımız var. Şu anda acil bir şekilde Vezirköprü ilçesinde 3 tane ilkokula 3 tane ortaokula 3 tane de liseye ihtiyacımız var. Bazı tespitlerde yaptık örneğin yeni mahalleye bir ilkokul bir tanesi Esentepe’nin ters tarafına bir okulumuz ve diğer tarafta da Taşkale mahallesi ile Atatürk mahallesinin birleşimine yani hastane bölgesinin olduğu bölgeye bir tane ilkokul olması gerekiyor. Az öncede bahsettiğim gibi okullar eksik teslim alınıyor demiştik bazı okullar yapımından çok geçmeden çökmeye tahrip olmaya başlıyor yakın zamanda bir anaokulu çökmüştü Allah’tan çökme gece meydana geldiği için okulda kimse yoktu. 2007 yılında yapılmasına rağmen Mustafa Tunç Ortaokulu yıkılıyor. 600 öğrenci ve 40’ın üzerinde öğretmen mevcut bu okulda bu öğrenciler nereye gidecekler nereye taşınacaklar? Tabi ki bir çözüm bulunacak. İlçe milli eğitim müdürlüğü bir çözüm bulacaktır fakat dikkat çekmemiz gereken konu şu neden 2007 yılında yapılan bir okul deprem yönetmeliklerine uygun inşaa edilmedi? Neden 7 milyon Türk lirası gibi bir rakamdan bahsediliyor okulun yapılması ile ilgili? Bizimkisi bir çağrıdır okullar teslim alınırken ciddi anlamda ince elenip sık dokunsun iyi değerlendirilsin. Bu söylediklerimiz ilçemizin geleceği çocuklarımızın geleceği içindir.

Efendim bir pandemi dönemi yaşadık 2. Eğitim öğretim yılı neredeyse hiç olmadı öğrenciler ve öğretmenlerimiz internet ve tv ortamı ile eğitim ve öğretim dönemi yaşadılar bunu nasıl değerlendiriyor sunuz ? Önümüzdeki yıl ne gibi sorunları beraberinde getirebilir bu durum ?

Malum tüm dünya bir salgınla karşı karşıya kaldı. Ciddi anlamda Milli Eğitim Bakanlığı bir çalışma yaptı. Ciddi bir performans sergiledi. Altını çizerek söylüyorum tüm meslektaşlarıma tüm öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum ellerindeki imkanlar doğrultusunda bilgisayar ve internet ortamı aracılığı ile hala sınıflarına sanal ortamda ders veren öğretmen arkadaşlarım var. Ben özellikle o öğretmen arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum.

Önümüzdeki Dönemde bakalım bizleri neler bekliyor? Eğitim öğretim konusunda sabhçı öğlenci olma sınıfları ayırma durumları söz konusu bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Bakanlık yetkilisinin yaptığı bir açıklama var bir sınıfı ikiye böleriz biri sabah gelir diğeri öğlen gelir.Bu ciddi anlamda problemdir aynı zamanda öğretmen yetersizliği problemi yaşanacaktır. Fakat iyi bir planlama yapılmalı bu sıkıntıyı en az derece atlatmayı temenni ediyoruz.

Pandemi Süreci Eğitimde Okulların Öğrenci Sayısını Yarıya İndirilmesi Konusunda okullara Destek Olarak Geçici Prefabrik Yapılar Çözüm Konusunda Katkı Sağlar Mı? Bu Konuda Ne Düşünüyorsunuz?

Olabilir buda bir çözümdür. Biraz önce mahalle okulları konusunu kasıtlı olarak kullandım. Bizler ilkokul ortaokul düşündüğümüzde bir anda aklımıza koskoca 3 yada 4 katlı binalar aklımıza geliyor. Benim en çok itiraz ettiğim konulardan biri okullarda katlı binalar. Katlı binalar eğitim ve öğretime uygun değildir. En fazla 1 kat olmalı 3. Katında asla bir ilkokul olmamalı diye düşünüyorum. Prefabrik okullar konusunda da buda bir çözümdür gayet olabilir mahalle okulları şeklinde değerlendirilebilir.

Efendim Son Olarak İlçemizde Yeni Milli Eğitim Müdürü Beklenmekte Sizce Bir Milli Eiğitim Müdürü Modeli Nasıl Olmalı Hayalinizdeki Milli Eğitim Müdürü Nasıl ?

Mustafa bey ilk başta insana layık olan şey idarenin layık olduğu şey liyakattir. Önce bir liyakati taşıması lazım. Siyasal beklentilerle siyasal çabalarla uğraşlarla atanan ilçe milli eğitim müdürlüğü muhakkak bir yerlere hizmet edecektir ve bu doğru değildir. Tabi bazı şeyleri ülkenin gerçekleri doğrultusunda normal karşılıyoruz. Burada en önemli şey ilçenin bütün eğitim problemlerini iyi bilecek, yükü taşıyabilecek, objektif olabilecek, dünya görüşü ne olursa olsun kurumlarına sadakat kültürü olsun o önemli değil bunlar gayet normal şeylerdir olacaktır. Bizim beklediğimiz tek şey hakkaniyetli bir şekilde ilçe milli eğitim müdürlüğüne yönelecek birinin gelmesi. Bu kişide gerçekten ilçede ilçenin problemlerini iyi bilen bu yükü taşıyabilen ve idarecilik tecrübesine sahip olmuş birisi olması gerekiyor. En büyük temennimiz hakkaniyet ve liyakat unsurları içerisinde bir arkadaşımızın göreve gelmesi.

  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
bottom of page