Amerika Birleşik Devletleri'nde 1983'te işlenen bir cinayet nedeniyle hapse atılan ve hayatının yaklaşık kırk yılını parmaklıklar arkasında geçiren kişi, cinayet mahkumiyetinin bozulmasının ardından özgürlüğüne kavuştu.
Mahkeme kararı New Orleans savcılarının savunma avukatlarının 'serbest bırakılması talebine' katılmaları ile alındı.
Yeniden açılmış olan davada, tek görgü tanığının ifadesindeki tutarsızlıkların ve bazı kanıtların Raymond Flanks'i mahkum eden jüriden saklandığı ortaya çıktı. Bu şekilde eyalet yargıcı Flanks'in suçlu olmadığına karar verdi.
59 yaşındaki Flanks, duruşma sırasında turuncu hapishane tulumu içindeydi, ancak Yargıç Rhonda Goode-Douglas avukatların ifadelerini duymadan önce Flanks'in kelepçeleri çıkarılmış ve birkaç saat sonra siyahi adam üzerinde "Adalet" yazan siyah bir tişörtle adliye kapısından çıktı.
Flanks'in davasını takip eden yakınları ve bir grup insan onun serbest kalışını alkışlarken, Flanks de kollarını zafer işareti yapacak şekilde yukarı kaldırdı.
Flanks, gazetecilere verdiği demeçte, "Gecikmiş de olsa adalet yerini buldu" dedi.
Ne olmuştu?
Flanks Aralık 1983'te, New Orleans'taki bir silahlı soygun sırasında Martin Carnesi'yi kurşunlayarak öldürmekten suçlu bulundu.
Carnesi'nin karısı, Faye Carnesi Flanks'i katil olarak tanımlamıştı. Ancak şüphelinin ve kullandığı arabanın tarifi, duruşmada, polise ve büyük jüriye verdiği önceki ifadelerden farklıydı.
Mahkumiyet kararının düşürülmesine yönelik talepte ise şu anda vefat etmiş olan Faye Carnesi'nin, katili yanağında beyaz bir leke olduğunu, 20'li yaşlarının sonlarında olduğunu ve eski bir araba kullandığını söylediği belirtildi.
Flank'in ise o sırada 20 yaşında olduğu, yüzünde beyaz lekeler olmadığı ve yeni bir araba kullandığı kanıtlarla sabit. Bu bilgilerin o dönem jüriden saklanmış olduğu anlaşıldı.
Silah nedeniyle iki kez yargılandı
Ayrıca 1984'teki ilk jüriye Flanks'in bakkal soygunundan tutuklandığında sahip olduğu silahın cinayet silahı olduğu söylenmişti ancak daha sonra, silahın bir federal laboratuvar tarafından 1985 yılında incelenmesi yapıldığında bunun da yanlış olduğu ortaya çıktı.
Silahla ilgili durum nedeniyle 1985'te tekrar yargılanan Flanks, bir kez daha birinci derece cinayet mahkumiyeti ve ömür boyu hapis cezası aldı.
Akrabaları hala Flanks'ı suçlu görüyor
Kurbanın akrabaları ise hala Flanks'in suçlu olduğuna inandıklarını söylüyor.
Adliye binasının dışında konuşan Flanks, Carnesi'nin ailesine duyduğu sempatiyi dile getirdi ve onlara karşı hiçbir kötü his beslemediğini söyledi.
Comments